Pustolovna drama, Španjolska, Italija, 120′, 2022, red. Carla Simón, gl. Jordi Pujol Dolcet, Anna Otin, Xènia Roset

U središtu Alcarràsa, naslovljenog prema malom mjestu na zapadu Katalonije, nalazi se obitelj Solé koja naraštajima brine o velikoj plantaži bresaka. Međutim vlasnici zemlje na kojoj Soléovi žive namjeravaju posjeći voćnjak i postaviti solarne panele. Kako ljeto odmiče kraju, multigeneracijskoj obitelji predvođenoj ostarjelim Rogelijem na oslabljenoj poziciji patrijarha i malenom Iris, čijim zaigranim dječjim očima ne promiče ozbiljnost situacije, postaje jasno da je njihovu vjekovnom načinu života i rada odzvonilo. Sastavljen u potpunosti od neprofesionalnih glumaca, od kojih su neki i sami farmeri, ansambl filma vješto portretira način života usklađen s ciklusima prirode i lokalnom tradicijom, dok je snimateljica Daniela Cajías na kameri uspješno zabilježila sinestetičke vrijednosti kasnoga ljeta – od bogate, tople zlaćane boje, mirisa zrelih bresaka, pa do prigušenih zvukova koji iz daljine dopiru u smiraj ljetnoga popodneva. Gradeći svoj film kao suptilnu i nježnu elegiju o načinu života koji uzmiče pred pritiskom kapitala i masovne proizvodnje, Simón u priču nenametljivo upliće i aktualna ekonomsko-društvena pitanja.

Film se prikazuje u programu Europa u kinu koji se održava u organizaciji Umjetničke organizacije Metropolis i pod pokroviteljstvom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Programom će se obilježiti Dan Europe koji se tradicionalno obilježava 9. svibnja na obljetnicu Schumanove deklaracije. U svom govoru u Parizu 1950. tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske – Robert Schuman predložio je novu vrstu političke suradnje za Europu, koja bi onemogućila ratove između europskih naroda. Schumanov prijedlog smatra se početkom današnje Europske unije. Države osnivačice bile su Francuska, Zapadna Njemačka, Italija, Nizozemska, Belgija i Luksemburg. Vijeće Europske unije u Milanu 1985. godine donijelo je odluku kojom se 9. svibnja i službeno obilježava kao Dan Europe.

Program Europa u kinu moguće je pratiti na web stranicama www.europaukinu.euwww.kinometropolis.hr, te na Facebook-stranicama www.facebook.com/europaukinu.eu i www.facebook.com/KinoMetropolis. Besplatne ulaznice moguće je preuzeti na blagajni Kina Metropolis u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu (Avenija Dubrovnik 17) od utorka, 25. travnja 2023. od 11 do 21 sat, a dodatne informacije o ulaznicama možete saznati na telefon Kina Metropolis 01 6052 700. Radno vrijeme blagajne Kina Metropolis je od utorak do petak od 11 do 21 sat te subotom i nedjeljom od 11 do 18 sati.